Home /
Lezingen & Workshops

Alzheimer

 

Zin in een unieke kijk in de belevingswereld van een oud-psycholoog met Alzheimer?
Boek deze voorstelling nu!

 

'De Alzheimers' 

 

'De Alzheimers' is de naam van een wervelende interactieve voorstelling door onderzoeksjournalist Stella Braam, auteur van 'Ik heb Alzheimer - het verhaal van mijn vader in deze tijd'. Onder het motto 'Met goede 'reisleiders' aan je zijde hoeft dementie geen ramp te zijn', neemt Braam het publiek mee op reis. 'Heb ik Alzheimer?', vroeg Stella's vader Rene van Neer zich vaak vertwijfeld af. 'Helemaal vergeten!'. Op de gesloten afdeling in het verpleeghuis ging de oud-psycholoog op zoek naar de nooduitgang, want 'hij moest college geven'. Hoe ziet je leven eruit als je hulpbehoevend bent? Dat maakt de voorstelling op humoristische wijze duidelijk. En hoe de mantelzorger soms tot wanhoop wordt gedreven, maar meestal toch een uitweg vindt (waar wel wat creativiteit bij komt kijken). 
Daarna is het publiek aan zet, met vragen en discussie.  


Reacties na afloop:

"Nogmaals hartelijk dank voor je aanwezigheid gisteravond ik heb heel veel positieve reacties gehad. Echt heel fijn. Mensen hebben het ervaren als een mooie avond en wij als werkgroep ook."
~ Netty Dronkert,
Alzheimer Café Alphen aan den Rijn

 

"We hebben als werkgroep nagenoten van de leuke inspirerende avond in Haaren; zoals ik al zei: Je was een echte publiekstrekker en met jouw enthousiasme werd het een goede invoelende avond. Dank hiervoor!"
~ Ineke Matheeuwsen,
Sociaalwerker /Ouderenadviseur Gemeente Boxtel/ Haaren

 

"Ik wil jou erg bedanken voor je komst, je mooie vertelling over de reis die je met je vader hebt gemaakt, zeer bijzonder en waardevol om te horen."
~ Henny Schottert,
Maatschappelijk werker, Regio Hoogeveen/De Wolden,Treant Zorggroep


"Jij bedankt Stella ! We hebben goede reacties gehad en zullen jou zeker aanbevelen!"
~ Janny Velthuis,
Evenmens, informele zorg voor elkaar, Nijverdal


"Net overleg gehad met vrouwen van de dagbesteding in Reimerswaal! Ze waren super positief over je voorstelling in Rilland gisterenavond, evenals wij!"
~ Ingrid Brilleman
Beleidsmedewerker afdeling Samenleving, Gemeente Reimerswaal

 

 

 Levenseinde

 

Alzheimer, gebroken heupen en ander ongemak: Overleven in de Kwakkelfase

 

Wat hebben ouderen in hun laatste levensfase, de 'Kwakkelfase', nodig? Want hartfalen, Alzheimer, gebroken heupen en ander ongemak liggen dan op de loer. Hoe kan iemand zijn of haar laatste levensfase betekenisvol doorkomen? Wat hebben onze kwetsbare ouderen nodig (en wijzelf straks!). Wat kunnen naastbetrokkenen en zorgverleners hierin betekenen? Onderzoeksjournaliste Stella Braam begeleidde haar beide ouders in hun laatste levensjaren, wat resulteerde in de boeken: 'Ik blijf thuis, het verhaal van mijn moeder' en 'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader in deze tijd'. En samen met psychiater Boudewijn Chabot het boek 'Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand'.

In deze presentatie dienen de belevingswerelden van haar toen ernstig kwakkelende ouders ter inspiratie. Samen met haar publiek bespreekt Braam vragen als: 'Is Alzheimer een onafwendbare ramp of deel van ons natuurlijke einde (als je oud wordt)?' En: 'Aangename laatste levensjaren, hoe bereik ik dat?' Of: 'Ik wil mijn kinderen niet belasten, maar de overheid lijkt hier nu juist wel op aan te sturen. Wat moet ik doen?' Of:'Mijn kinderen hebben thuiszorg voor me geregeld (als die dan nog bestaat, natuurlijk). Ben ik nu alle regie kwijt?' En: 'Hoe breid ik het sociaal netwerk van mijn moeder uit? Zovelen zijn al overleden en de rest heeft het druk.' Maar ook vragen die met de grenzen van zorg en behandeling te maken hebben. Vragen rondom een reëel doodsverlangen. 'Is levensmoeheid een psychiatrische aandoening, een maatschappelijke 'handicap' of geen van beide?' En: 'Ik wil echt niet langer leven. Hoe kom ik aan dodelijke medicijnen?' Deze en andere dilemma's vormen de markeerpunten op onze gezamenlijke reis die dag. Geen Depressie-gala maar een Kwakkel-gala: het komt aan op creativiteit.

 

Misschien komt u depri binnen maar u komt er stralend weer uit!

 

 

 

Psychiatrie

 

Mensen in nood worden rondgepompt

 

Mensen in nood worden als het ware rondgepompt tussen de ggz, politie, ziekenhuis en daklozenpensions. Je zou ze het 'draaideurproletariaat' kunnen noemen. Wat doet men in psychiatrische klinieken voor deze mensen? Wat voor behandeling krijgen ze? Hoe denken de 'clienten' er zelf over? En wat gebeurt er als iemand 'uitbehandeld' is? Stella Braam dook vorig jaar onder in een grote psychiatrische kliniek in Amsterdam, waarover het verhaal 'Undercover in de Junkenfabriek' verscheen, het spraakmakende verslag van Braam's rondgang bij een Amsterdamse ggz-instelling. Voor Braam is 'undercover gaan' een veelgebruikt middel 'om de onderste steen boven te krijgen'. Op deze presentatie deelt ze haar eerste indrukken, zoals 'De dagbesteding bestaat uit 'tabak en koffie' en komt ze tot schokkende conclusies over de huidige psychiatrie in Nederland. Praat mee over hoe het anders moet in de psychiatrie. En anders kan!

 

 

 

Participerende journalistiek 

 

Avonturen in de undercoverjournalistiek

 

"Om een wereldje te leren kennen moet je er zelf deel van uitmaken". Onder dat motto ging Stella Braam begin jaren negentig van de vorige eeuw op onderzoek uit aan 'de onderkant van de arbeidsmarkt': ze werkte onder meer als schoonmaakster, kamermeisje, bloemeninpakster en bij de catering voor vliegtuigmaatschappijen. Dat resulteerde in haar eerste boek, 'De Blinde Vlek van Nederland'. Daarna dook zij, bijgestaan door collega Mehmet Ulger, onder in de wereld van de extreem rechtse beweging 'Turkse wolven'. Daarna volgden de dak- en thuislozen in Amsterdam en op dit moment de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Braam's avonturen waren niet zonder gevolgen: ze belandde in de cel en kreeg bezoek van de Inlichtingendienst; ze raakte korte tijd verslaafd en werd en plein publiek in een grote supermarkt ondervraagd. Wilt u weten wat u in huis moet hebben om een participerende journalist te worden? Neem deel aan Braam's workshops hierover. 

 

Stella's workshops kenmerken zich door een hoge mate aan interactiviteit, levendige discussies, creativiteit en humor!

 

Interesse in deze presentaties? 

 

Neem gerust contact met ons op: info@braamenbroer.nl of ga naar mijn profiel op de Schrijverscentrale