Home /
Anti-tabak

In 2012 telde ons land zo'n 20.000 'tabaksdoden', staat te lezen op de website volksgezondheidenzorg.info van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In dat cijfer zijn de mensen die overlijden ten gevolge van het passief meeroken, niet meegeteld. Iedere dag beginnen in Nederland 126 kinderen jonger dan 18 jaar, met dagelijks roken. U kunt hier de berekening van dit en andere getallen rondom roken in Nederland vinden.

 

TabakNee - over de tabaksindustrie & haar kompanen is een onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland. Zij is geboren uit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie aanricht onder de Nederlandse bevolking. De tabaksindustrie is een legale maar buitengewoon onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt. De lobby vindt veelal achter de schermen plaats en is erop gericht het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid zoveel mogelijk te frustreren.

 

Antirooklobby

'Nu is het genoeg!', moeten ze begin 2009 gedacht hebben toen de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de Stichting Rookpreventie Jeugd oprichtten omdat zij vonden (en vinden!) dat de Nederlandse overheid veel te weinig doet om onze jeugd van het roken af te houden en de oren veel te vaak laat hangen naar de (lobby van de) tabaksindustrie. Samen met collega-longarts-en-antirook-activiste Pauline Dekker, heeft Wanda de Kanter (alweer 25 jaar longarts) in maart 2013 de website www.tabaknee.nl opgericht. 

 

Een ander belangrijk wapenfeit: rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden. Op 8 september 2014 daagde de Stichting Rookpreventie Jeugd de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege het niet nakomen door de overheid van het internationale FCTC-verdrag, uitgevaardigd door de World Health Organisation (WHO). Hier kunt u de originele tekst downloaden. Door dit verdrag, ook wel het internationale 'antitabakverdrag' genoemd, committeren regeringen zich bij de totstandkoming van hun nationale rookontmoedigingsbeleid tot het op geen enkele wijze contact onderhouden met de tabaksindustrie, anders dan strict noodzakelijk daar waar het gaat om technische zaken rondom de uitvoering van dit beleid. Nederland ondertekende dit verdrag in 2005. Het hoofddoel van dit verdrag was en is de invloed van de tabaksindustrie buiten de deur te houden.

 

Wanda de Kanter

 

Hieronder wordt Wanda de Kanter geinterviewd door de Nederlandse psychiater Esther van Fenema voor Café Weltschmerz. In dit interview legt Wanda de Kanter uit hoe het zit met jeugdroken, wie daar ondanks de kennis die we daarover hebben en de mogelijkheden om het uit te bannen, geen (tabaksindustrie) of onvoldoende (regering) actie in ondernemen. Maar sterker nog: hoe een deel van de politiek bewust en gedreven door financieel-economische drijfveren, de tabaksindustrie faciliteert en in die keuze de huidige en toekomstige gezondheid van onze jeugd verwaarloost.

 

Namen die in deze aflevering genoemd worden zijn onder andere: Volksgezondheidsminister Edith Schippers; oud-minister en tabakscommissaris Eelco Brinkman; CDA prominent en voormalig tabaksadviseur Hans Hillen; oud-minister Ab Klink; de tabaksgiganten Philips Morris International en Britisch American Tabacco; tabakslobbyist Michel Krijvenaar; oud-commissaris van de koningin en tabakscommissaris Jan Kamminga; commissaris van Philip Morris Irene Asscher-Vonk; en tabakslobbyist en D'66 politicus Frans van Drimmelen.

 

 

Hier kunt u Wanda de Kanter op Twitter volgen

 

Het is deze verstrengeling van (de belangen van) de tabaksindustrie en haar lobbyisten en de Nederlandse politiek die Braam & Broer streng in de gaten houden en waarover wij via Tabaknee.nl en andere (social media) kanalen blijvend zullen berichten.

 

Professor Robert N. Proctor

 

Prof. Robert N. Proctor, professor wetenschapsgeschiedenis aan de Stanford universiteit in Amerika, heeft een boek geschreven ('the Golden Holocaust') waarin hij een hele reeks onthullingen doet over hoe de tabaksindustrie, geholpen door een krachtige tabakslobby, zijn best heeft gedaan om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk aan het roken te krijgen en te houden. Hier legt hij uit hoe: 

 

 

Prof. Proctor komt voor in Stella Braam's artikel 'De onderzoeker en tabak-2' dat ze met collega-onderzoeksjournalist Ivo van Woerden schreef voor Vrij Nederland (augustus, 2013). 

 

Stella Braam is onderzoeksjournalist bij TabakNee dat als een van de doelstellingen heeft het openbaar maken van de tabakslobby, zoals ook de mensen achter deze lobby.  Kunnen wij ook iets betekenen voor u in het kader van een gezonder Nederland zonder tabak?

 

We verzorgen zo nodig ook uw sociale media strategie, hier een voorbeeld 'uit eigen huize': 

 

 

 

 

Laat het ons gerust weten: info@braamenbroer.nl