Home /
Alzheimer

Er is veel over dementie geschreven, maar de mensen met dementie zelf komen nauwelijks aan het woord. Zij zouden immers niets meer beseffen. Journaliste Stella Braam en haar vader de psycholoog René van Neer rekenen af met dit vooroordeel in 'Ik heb Alzheimer' dat op 1 november 2005 is verschenen bij uitgeverij Nijgh&Van Ditmar. Een baanbrekend boek: voor het eerst in Nederland vertelt een oudere met dementie zijn verhaal. 

 

Op 7 september 2015 verscheen de 11e (herziene) druk van Stella Braam's bestseller, getiteld 'Ik heb Alzheimer - het verhaal van mijn vader in deze tijd', met een nieuw hoofdstuk over medicijn-misbruik en andere wantoestanden in de zorg voor ouderen met Alzheimer in het 'grote voorbeeld', genaamd De Hogeweyk, in het buitenland ook wel bekend als 'het Alzheimerdorp'. Het boek ontving lovende kritieken, zoals deze: 

 

 

'Een buiten-extreem prachtig, geestig en ontroerend boek.'

- HP/DE TIJD

 

 

 

Alzheimer aan den Rijn


Alphen aan den Rijn, 10 januari 2017, begin van de avond. Goedgemutst stap ik zorgcentrum St Joseph binnen, waar ik zometeen een presentatie ga geven: 'Reis door de wereld van dementie'. Ik ben nog geen tien minuten binnen of de mevrouw van het Alzheimer Café komt met slecht nieuws: 'Dit verzorgingshuis gaat dicht.' En zij is haar baan kwijt. Als casemanager coördineerde en begeleidde zij ouderen met dementie bij hen thuis. 'Wij zijn wegbezuinigd door de zorgverzekeraars in ruil voor de wijkverpleging.' Ze spreekt over 'dramatische toestanden' achter de voordeur van oudere echtparen. Nee, het is geen Alzheimerparadijs in Alphen aan den Rijn. Ouderen kunnen volgens het bekende CDA-lid Hannie van Leeuwen tegenwoordig niet meer automatisch een beroep doen op wettelijke regelingen, zoals de Wet langdurige zorg (Wlz). Van Leeuwen verwoordde het op een bijeenkomst voor ouderen zó: 'U hebt nergens recht op.'